Wilt u producten verkopen buiten de Europese Unie? Dit lijkt misschien moeilijk, maar met een goede voorbereiding voorkomt u veel stress. Hier volgen 5 tips waarmee u dit kunt voorkomen.

Tip 1. Regel een EORI-nummer

U heeft een Economic Operators Registration and Identification (EORI) nummer nodig als u met de Douane te maken krijgt. Bij export zal er een uitvoeraangifte gemaakt worden als bewijs dat uw goederen de EU hebben verlaten. U mag dan tegen een BTW nultarief uw goederen verkopen. Het nummer kunt u aanvragen bij de belastingdienst. De afhandeling van een aanvraag kan enkele weken in beslag nemen. Op de website van belastingdienst kunt u meer informatie vinden en een nummer aanvragen.

Tip 2. Kies de juiste Incoterm

International Commercial Terms (Incoterms) zijn internationale afspraken over de leveringsvoorwaarden van goederen. De meest recente Incoterms zijn momenteel de Incoterms 2010. Hierin worden de verplichtingen van koper en verkoper behandeld. Denk daarbij aan:
• wie de nodige verzekeringen, vergunningen en machtigingen verzorgt,
• wie het transport verzorgt en tot waar,
• het omslagpunt waarop kosten en risico’s worden overgedragen van de verkoper aan de koper.
Duidelijke communicatie over welke Incoterms van toepassing zijn kan veel onduidelijkheid voorkomen tussen de koper, verkoper en vervoerder. Veel gebruikte condities bij export zijn EXW, FOB, CIF en DAP. Hier kunt een overzicht van leveringscondities downloaden.

Tip 3. Controleer of uw product valt onder de categorie Dangerous Goods

Een rederij of airline kan vragen om aan te tonen of uw product geclassificeerd is als een gevaarlijke stof (dangerous goods). Dit komt vooral voor bij chemische producten. In het Nederlands is dit terug te vinden op het veiligheidsinformatieblad. In het Engels wordt er vaak gesproken over het Material Safety Data Sheet, afgekort MSDS. In Vak 14 van de MSDS wordt per vervoerswijze aangegeven of bepaalde goederen vallen onder de classificatie Dangerous Goods. Als dit het geval is, zal er buiten een MSDS ook een Dangerous Goods Declaration (DGD) opgemaakt moeten worden en zullen de goederen op de correcte manier verpakt moeten worden.

Tip 4. Verstuur grotere hoeveelheden tegelijk om de tranportkosten per product te verlagen

Als u gebruik gaat maken van zeevracht of luchtvracht dan heeft u, buiten de transportkosten, ook te maken met een aantal eenmalige kosten (prijs per document). Denk hierbij aan het opmaken van een douaneaangifte, een Bill of Lading of Airwaybill. De kosten van deze documenten zijn voor 1 pallet net zo hoog als voor een volle container met 20 pallets. Vaak wordt er ook een minimumtarief gehanteerd bij diverse kostenposten. (Bij zeevracht bijvoorbeeld 1 CBM ≠ 1000 kg) Als u uw kostprijs per product (de stuksprijs) wilt verlagen dan kan het dus interessant zijn om grotere hoeveelheden tegelijk te versturen.

Tip 5. Bepaal of u wel of geen transportverzekering wilt

Het afsluiten van een transportverzekering is niet verplicht. Gelukkig gaat het tijdens transport veel vaker goed dan fout en komen schades of vermissingen zeer incidenteel voor. Het is wel belangrijk om van tevoren de risico’s te kennen en te bepalen of u die wilt nemen of niet. Als er schade of een vermissing ontstaat dan zal de vervoerder zich beroepen op de aansprakelijkheid volgens de condities op het vervoersdocument (b.v. CMR bij Internationaal wegtransport, Hague-Visby Rules bij zeevracht, het verdrag van Montreal bij luchtvracht). De vergoeding is per vervoerswijze verschillend, maar in alle gevallen maar een paar euro per kilogram. Heeft u een hoogwaardig product dat niet veel weegt dan zal het verschil tussen de vergoeding en geleden schade zeer groot zijn. Een transportverzekering kunt u per transport of doorlopend afsluiten, tot een maximum van 110% van de waarde van de goederen.

Deze tips bespreken wij bij Allport Netherlands dagelijks met onze klanten. Mocht u zelf meer informatie willen en hierover met mij willen spreken neem dan contact met mij op via myckel.hoogendijk@allportnetherlands.nl of +31 10 30 21001.

Myckel Hoogendijk
Business Process Manager
Myckel.hoogendijk@allportnetherlands.nl
Tel. +31 10 30 21001

Blog myckel tips export